dofinansowanie HORECA, dotacje dla gastronomii

 

Dotacje HoReCa 2024 to środki z KPO, które dają unikalną szansę pozyskania dofinansowania przez firmy z branży Horeca. W ramach przedmiotowego projektu Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości ma status jednostki wspierającej. Obsługę programu w ramach regionów będą realizować Operatorzy.

 

Beneficjenci programu:

W ramach programu można uzyskać dotacje unijne dla mikroprzędsiębiorstw, małych oraz średnie firm.

 

Cel projektu:

Podstawowym celem projektu jest ograniczenie wpływu Covid 19 i skutków tego kryzysu na przedsiębiorstwa HORECA. Projekt musi zakładać rozszerzenie lub dywersyfikację prowadzonej działalności. Dywersyfikacja musi przyczynić się do wejścia na nowe rynki zbytu lub w nowe technologie w ramach sektora hotelarstwo, gastronomia czy też turystyka. W ramach programu możliwe jest pozyskanie środków unijnych na obiekty sportowe, takie jak sauny czy też baseny. Działania w trakcie projektu niezbędne jest powiązanie z możliwością stawienia czoła wstrząsom gospodarczym, społecznym lub środowiskowym w sposób sprawiedliwy, zrównoważony oraz sprzyjający wykluczeniu społecznemu (inwestycje w zielone technologie i technologie cyfrowe, w innowacje i badania naukowe, w tym w gospodarkę opartą na wiedzy, w przejście na czystą energię oraz w zwiększenie efektywności energetycznej w mieszkalnictwie i innych kluczowych sektorach gospodarki są ważne dla osiągnięcia sprawiedliwego i zrównoważonego wzrostu gospodarczego sprzyjającego włączeniu społecznemu, pomocy w tworzeniu miejsc pracy i osiągnięcia neutralności klimatycznej UE do 2050 r. )

 

Rozszerzenie lub dywersyfikacja może być przeprowadzona poprzez:

– unowocześnienie lub modernizację bazy usługowej lub produkcyjnej

– zmianę sposobu produkcji lub dostarczania produktów lub usług (np.; cyfryzacja, automatyzacja procesu zamówień, itp.

– zmianę w zakresie asortymentu produktów lub usług będących w ofercie Wnioskodawcy

– pozyskanie nowych dostawców, dystrybutorów czy też usługodawców

– zwiększenie grupy potencjalnych odbiorców

– wdrożenie metod, które są odmienne od dotychczas stosowanych metod, w tym również metody zawierające zmniejszenie kosztów zużycia zasobów, materiałów czy też energii, mniejsze obciążenie środowiska.

Zakres interwencji:

– inwestycja w bazę usługową lub turystyczną

– podnoszenie kwalifikacji pracowników

– usługi doradcze na rzecz rozwoju MŚP

Definicja spadku obrotów:

Spadek obrotów  o 20 %  należy rozumieć jako spadek przychodów ze sprzedaży towarów, produktów lub usług w ujęciu wartościowym obliczany jako stosunek łącznych obrotów zamkniętego roku obrotowego 2020 lub 2021 w porównaniu do łącznych obrotów z poprzedniego zamkniętego roku obrotowego odpowiednio 2019 lub 2020  wyliczany dla Wnioskodawcy.

Przedsięwzięcie może otrzymać wsparcie, jeśli zrealizowane będą następujące działania:

  1. komponent inwestycyjny (obligatoryjny) – obejmujący:

– inwestycje w projektowanie oraz produkcję towarów i usług

-roboty  budowlane, w tym również budowa nowych linii produkcyjnych

-inwestycje, które związane są z zieloną transformacją, w tym z recyklingiem, wdrożeniem rozwiązań związanych z energią ze źródeł odnawialnych

– wykorzystanie druku cyfrowego w procesach wzmacniania odporności na wypadek przyszłych kryzysów

W komponencie podstawowym musi być obligatoryjnie zrealizowany jeden z ww. obszarów.

Komponenty fakultatywne:

 

Intensywność dofinansowania:

90 %

Rodzaj pomocy:

całość projektu jest dofinansowana z pomocy de minimis, przed przystąpieniem do aplikowania w ramach programu wymagana jest weryfikacja udzielonej pomocy de minimis Wnioskodawcy.

Maksymalna wartość wsparcia:

do 540 tys. zł,

Maksymalna kwota kosztów kwalifikowanych:

600 tys. zł.

Minimalna wartość projektu:

50 tys. zł

Maksymalna wartość komponentu doradczego i szkoleniowego nie może przekroczyć 30 % całkowitych kosztów projektu. Minimalna kwota komponentu inwestycyjnego wynosi 70 % wartości projektu (choć może być oczywiście wyższa).

Wymagany jest spadek obrotów Wnioskodawcy w latach 2020- 2021 w wysokości 30 % (spadek liczony rok do roku). W przypadku gdy działalność była zawieszona przez 6 miesięcy w 2020 roku, wówczas porównujemy 2019 rok z 2020.

Wniosek składany jest wyłącznie w formie elektronicznej. Możliwe jest tylko złożenie jednego wniosku, w przypadku, gdy poprzedni wniosek zostanie wycofany Wnioskodawca ma możliwość złożenia poprawionego/zmodyfikowanego wniosku jeszcze raz.

 

Definicja inwestycji Horeca:

definicją inwestycji Horeca jest inwestycja w bazę usługową lub produkcyjną, w ramach której przewidziane są następujące kategorie kosztów:

– roboty budowlane,

– budowa oraz rozbudowa obiektów,

– stworzenie nowej linii produkcyjnej,

– zakup maszyn oraz urządzeń, niezbędnych do uruchomienia nowych produktów oraz usług,

– inwestycje związane z zieloną transformacją (np: solary słoneczne),

– wdrażanie rozwiązań z zakresu energii odnawialnej,

– inwestycje z wykorzystaniem technologii cyfrowych,

Dotacje horeca przewidują wsparcie w ramach  udzielane jest w formie refundacji, brak możliwości uzyskania zaliczki.

Okres realizacji projektu w ramach programu :

Projekt nie może rozpocząć się przed dniem złożenia wniosku o dofinansowanie. Projekt nie może trwać dłużej niż 12 miesięcy. Projekt nie może również rozpocząć się później niż 3 miesiące od dnia złożenia wniosku. Zakończenie projektu nie może przekraczać daty: 31.01.2026 roku.

Wnioski składane są za pomocą Lokalnego Systemu Informatycznego – lsi.parp.gov.pl. Każdy złożony wniosek otrzyma elektroniczne potwierdzenie złożenia.

Wnioski oceniane są w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku.

Możliwe jest złożenie odwołania w terminie 7 dni od dnia doręczenia informacji o wynikach naboru. Rozpatrzenie odwołania trwa 14 – 60 dni.

Rozszerzenie lub dywersyfikacja może być przeprowadzona poprzez:

– unowocześnienie lub modernizacja bazy usługowej lub produkcyjnej

– zmianę sposobu produkcji lub dostarczania produktów lub usług (np.; cyfryzacja, automatyzacja procesu zamówień, itp.

– zmianę w zakresie asortymentu produktów lub usług będących w ofercie Wnioskodawcy

– pozyskanie nowych dostawców, dystrybutorów czy też usługodawców

– zwiększenie grupy potencjalnych odbiorców

– wdrożenie metod, które są odmienne od dotychczas stosowanych metod, w tym również metody zawierające zmniejszenie kosztów zużycia zasobów, materiałów czy też energii, mniejsze obciążenie środowiska.

Warunek wybrania wniosku do dofinansowania:

– spełnienie wszystkich kryteriów formalnych

– uzyskanie minimalnej ilości punktów w każdym obligatoryjnym kryterium merytorycznym

– uzyskanie miejsca na liście przedsięwzięć MŚP, uszeregowanych wg liczby uzyskanych punktów w ramach danej rundy naboru.

W każdym województwie została określona maksymalna ilość projektów, które mogą rekomendowane do dofinansowania, np: w przypadku Kaliskiego Inkubatora Przedsiębiorczości wygląda to następująco:

– woj. dolnośląskie – 317,
– woj. lubuskie – 87,
– woj. wielkopolskie – 302.

Przedsięwzięcie musi być zgodne z zasadą “nie czynić znaczącej szkody” (zasada DNSH). Dotyczy to niewspierania przedsięwzięć, które powodują poważne szkody na środowisku.

Nie jest wymagane dostarczenie zaświadczenia o niezaleganiu w ZUS, US.

Lista kodów PKD, w ramach których możliwe jest uzyskanie wsparcia:

55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania – hotele, bez zakwaterowania w mieszkaniach

55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowani – kwatery

55.30 Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania

56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne- bez sprzedaży  produktów z automatów

56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne- food trucki

56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)

56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna – katering przemysłowy, również w obiektach sportowych, działalność stołówek i kawiarni np.: w szpitalu

56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów – bary, tawerny, koktajlbary, dyskoteki serwujące napoje, itp.

59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów – kina, na otwartym powietrzu, kluby filmowe

77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego- Wynajem łodzi wycieczkowych, kajaków, żaglówek, • rowerów, • leżaków oraz parasoli, • nart, • pozostałego sprzętu sportowego.

77.34.Z – wynajem łodzi i statków handlowych.

77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego bez załogi, m.in.: samolotów i balonów.

79.11.A Działalność agentów turystycznych

79.11.B Działalność pośredników turystycznych

79.12.Z Działalność organizatorów turystyki

79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych

79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej

79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, sprzedaż biletów na przedstawienia teatralne, sportowe

82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów

85.51.Z kursy, zajęcia sportowe i rekreacyjne dla grup i osób indywidualnych.

91.02.Z Działalność muzeów

91.03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych

91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych

96.04.Z Działalność łaźni tureckich, saun i łaźni parowych, solariów, salonów masażu

Ocena wniosków w ramach programu jest jednoetapowa.

Wniosek zostanie wybrany do wsparcia, w przypadku gdy uzyskał minimalną liczbę punktów wymaganych w ramach każdego z kryteriów merytorycznych oraz spełnia kryteria formalne. Następnie projekty zostaną uszeregowane wg ilości punktów na liście PARP. Dodatkowe znaczenie będzie miał również spadek obrotów przedsiębiorstwa, niższa intensywność wsparcia niż maksymalnie przewidziane, a także dodatkowe efekty realizacji przedsięwzięcia, które zostaną zaplanowane przez Wnioskodawcę. W ramach projektu nie ma możliwości uzupełnień formalnych wniosku.

Umowa o dofinansowanie zawierana jest w formie elektronicznej.

 

Termin składania wniosków:

Nabory Kpo Horeca trwają do 31 października 2024

Dotacje Horeca 2025

W 2025 roku PARP planuje kolejny nabór w ramach programu Horeca. Na chwilę obecną informacja na temat naboru nie została jeszcze ogłoszona. Jeśli interesują Cię inne dotacje na turystykę bądź nowe programy unijne na sfinansowanie innego rodzaju wydatków skontaktuj się z HBWA Consulting. Pozostałe dofinansowania europejskie znajdziesz tutaj.

Program KPO pozwala również na pozyskiwanie środków unijnych na przez gminę w ramach Programu: „Wymiana źródeł ciepła i poprawa efektywności energetycznej szkół”.

Dotacje na zakup maszyny

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem na temat możliwości pozyskania dofinansowania na zakup maszyn.

Jeśli interesuje Państwo pomoc w otrzymaniu dotacji zapraszamy do kontaktu: 789 718 331 lub biuro@hbwa.pl. Pozyskiwanie środków unijnych na rozwój działalności MŚP a w szczególności dotacje unijne na gastronomię to nasza specjalność!

Jedna odpowiedź